๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑


 
HomeTražiRegistracijaLogin

Share
 

 Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima

Go down 
AutorPoruka
Donaton
Admin
Donaton

Broj komentara : 3861
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima Empty
KomentarNaslov komentara: Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima   Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima Icon_minitimeSat Oct 31, 2015 8:33 am

Imamo od konca devetog vieka dragocjeno domaće svjedočanstvo rječitog prezbitera Kozme, posljednjega bugarskog književnika stare dobi, na ime "besedu na novopojavivšuju se jeres bogomilju", u kojoj se pisac tuži, da su teška vremena nastupila za zemlju Bugarsku; velike biede ratne i svakojaka druga zla pritiskoše je radi grieha ljudskih, narod se odvratio od Boga te ga bije nazadak.
Htjeli bismo osobito, da si možemo izjasniti, u čemu je bogomilstvo našemu narodu toliko prijalo, kojima li se svojstvi toliko podudaralo s naravi slovjenskom, da se je mnogo viekova snažno održalo ne samo među prostim pukom, već čak kod boljara, knezova i kraljeva bugarskih, srbskih i bosanskih. Koliko se razbire iz rieči našega domaćeg svjedoka, njihov moralni život biješe veoma strog i ozbiljan. Heretici jesu, kaže Kozma, kao ovce obrazom krotki, smjereni i mučaljivi, bliedi vidjeti od posta, negovore ništa isprazno, nesmiju se grohotom. Isto tako bijahu umjereni u svakidašnjem uživanju, jer im je nauka učila, da je djavol iliti mamona, otpadnik božji i početak svega zla na ovome svietu, zapovijedio ljudima da se žene, da meso jedu i vino piju, te su se ovieh stvari kao nečistih čim više klonili.

Bogu se moljahu bdienjem i molitvami, a neživljahu u lienosti kao drugi ljudi; njihovo klanjanje bivaše u kućah, kamo bi se zatvorili po četiri dana i noći; klanjajući se moljahu Oče naš, ali nepraveći krsta na licu, za koji su mislili da je veoma mrzak Bogu kao znak onoga drveta, na koje bješe propet sin božiji od Židova, i to ne od svoje volje već na silu. Običnu službu božju zabacivahu sa sviem, huleći na krščanske sveštenike i na čitavu hierarchiju; pravovjerne popove biediše farizejima, predbacujući im, da u lienosti, bludu i pijanstvu žive. Oni sami neimadjahu nikakovieh sveštenika, več čitahu marljivo svaki za sebe rieči gospodnje (evangjelje) i apostolske, noseći ove knjige puno u rukama i udarajući se njima u prsi; ali u proročke knjige starog zavjeta nehtjedoše vjerovati, jer da nijesu pisane po nadahnuću božjem nego po ljudskom umu, i za to govorahi: mi neslušamo Davida niti proroke, već samo evangjelje, i neživimo po zakonu Mojsijevu nego po apostolskom.

Napokon dokazivahu, da znaju stvari nebeske i da preduvidjahu budućnost, gradeći se ljudima, koji umiju dokučiti tajnost i dubine književne i tumačiti ih; a kako su pohulili na sve zakone crkvene, sastaviše si nova učenja te bajahu nekakve basne. Tako piše Kozma.

Neda se zanijekati, da ovakvo iznošenje vanjskoga života, koja nije još nigda kod mase naroda ostala bez uspjeha. Za to neoklieva ni sam pravovjerni Kozma priznati, da su bogomili ovakim držanjem silno privlačili kršćane, koji bi dolazili k njim i pitali ih o spasenju duše i mnogih drugih stvarih; a kad su heretici proganjani bili, mislilo se čak da za pravdu stradaju i da će za uze i tamnice ovoga svieta primiti nagradu od Boga.
Na vrh Go down
Donaton
Admin
Donaton

Broj komentara : 3861
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima   Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima Icon_minitimeSat Oct 31, 2015 9:47 pm

A povrh zamamljive izvanjštine ima još nešto. Već iz pomenutog zabacivanja čitave hierarchije odsieva neki patriarchalni demokratizam, koji je mnogo dolikovao prastaromu uredjenju slovjenske familije i obćine; a što nam dalje pripovieda Kozma, zasieca upravo u načela naravi socijalne. Kaže na ime, da su bogomili učili, da se nevalja suviše truditi za zemaljske stvari te su s toga praznih ruku prolazili od kuće do kuće; da se netreba pokoriti vlasteli; da su hulili na bogataše, mrzili na cara, rugali se starješinama, psovali boljare, bogu mrzkimi smatrali one, koji caru rabotaju i robovom zapoviedali, neslužiti svojim gospodarom.

Kraj ovakih načela moralnih i socijalnih bilo bi važno doznati, koji je bio odnošaj bogomila naprama vlasti državnoj, i koji naprama težnjam kulturnim. Za ovo posljednje, koje se nas tiče, ima neki razlog u izrjeci Kozminoj, gdje kaže, da su marljivo čitali evangjelje i apostole, ali svaki po svome ih tumačili; počem pako nijesu priznavali hierarchije, to je morao i u njih, kao kasnije u protestanata, vladati princip obćenita čitanja i slobodna tumačenja sv.pisma. Za to može biti i kaza Kozma, da se grade ljudima učeniem, koji poznaju dubine književne; a i mi, koji znamo razlučiti jezgru od ljupina, dopustit ćemo kao stvar posve moguću, da su bogomili valjda u prkos velikim bludnjam i predrasudam nabožnim u kulturnom nastojanju napredniji bili od pravovjernih hrišćana. Za dokaz mogao bi se čovjek pozvati na našu Bosnu, koju je glasoviti ban Kulin koncem 12.v. do znamenite kulture podigao bio, te su kasnije Kulinova vremena isto značila, što blažena i sretna vremena; od njega imamo takodjer prvu narodnim bosanskim jezikom pisanu listinu, koja nam savršenim svojim jezikom i pravopisom svjedoči, da su onuda za cielo već davna prije svježbali našim jezikom knjige pisati. Ban Kulin odlikovaše se kao osobiti zaštitnik i pristaša bogomila.
Na vrh Go down
 
Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Američki fudbal za svakoga i sve-Taktika za početnike

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑ :: ۞ ETNOLOGIJA BiH - ETHNOLOGY BiH ۞-
Idi na: