๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑


 
HomeTražiRegistracijaLogin

Share
 

 Ljubavno bajanje sa medom i bosiljkom

Go down 
AutorPoruka
Donaton
Admin
Donaton

Broj komentara : 3865
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Ljubavno bajanje sa medom i bosiljkom Empty
KomentarNaslov komentara: Ljubavno bajanje sa medom i bosiljkom   Ljubavno bajanje sa medom i bosiljkom Icon_minitimeTue Mar 12, 2019 9:32 pm


https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=JRGdqIMG1lc

U rumunjskoj predaji o bosiljku kazuje se kako je nekada postojao jako zaljubljen mladić, čija je iskrena ljubav bila vrlo nesretna, pošto su djevojčini roditelji branili njihovu ljubav te je na silu udali za drugoga. Bol nesretnog mladića zbog gubitka voljene žene bila je toliko golema da je plakao danima i noćima a njegovi jecaji i vapaji čuli su se čak do neba. Njih je začuo sam Bog i dirnut bolom slomljenog srca pošalje Djevicu Mariju na zemlju da potraži tog nesretnika i da mu utjehu. No, Djevica ga je zatekla usnulog kako leži na livadi, lica mokrog od suza, i gledajući milostivo u njega odluči ga poštedjeti daljnje boli i očaja. U toj namjeri preobrazi ga u mirisni cvijet, kao vječni spomen na iskrenu ljubav, ali i lijek za dušu, čiji će miris svakog onog ko ga osjeti prožeti mirom i ljubavlju. I od tada bosiljak se po Rumuniji naziva "cvijetom ljubavi" ili "ljubavna trava."

Zbog te svoje božanske reputacije bosiljak je postao dijelom mnogih ljubavnih vjerovanja ali i čaranja ovoga naroda. Među najpoznatijim je ono po kojem žene, da bi ostale što duže mlade i bile voljene od svojih muževa, kao prvog dana braka, običavaju svako jutro, na prazan stomak, popiti čašu vode u koju su prethodno stavile tri grančice bosiljka.

Osim toga ova ljubavna biljka često je glavni rekvizit i u mnogim gatanjima. Naime, djevojke po seoskim sredinama običavaju još i danas uoči prvog marta ili 24.juna staviti grančicu svježeg ili suhog bosiljka pod jastuk, kako bi te noći sanjale svog suđenika.


Bajanje za ljubav

U ljubavnoj magiji rumunjskog naroda stručak bosiljka umočen u med smatra se čarobnim  stimulansom koji može izazvati ljubav i čežnju kod određene osobe. Zbog toga su djevojke i mladići od davnina salijetali pojedine seoske starice vične bajanju da im izvode tu slatku i mirisnu čaroliju za ljubav i zavođenje. Vračara bi držeći u jednoj ruci med a u drugoj bosiljak ovako tri puta govorila:

Kako pčela traži pčelinjak,
nakon obilaska svih cvijetova,
polja, brda, rijeka,
kako ona žuri, kako se trudi,
da donese svačega
da bi popunila košnicu,
tako neka se Dumitru privuče ka Romani,
jer ja ću vas zasladiti medom,
zamirisati sa bosiljkom
i božija slava će se spustiti na vas.

Obajani med tada vračara daje djevojci da si sa njime pomaže trepavice i svoju odjeću svaki put kada ide na neku zabavu, a gdje bi mogla susresti momka koji joj se dopada.

Ljubavno bajanje sa medom i bosiljkom Image107

No, za bajanje sa bosiljkom i medom nije uvijek potrebno angažirati neku vračaru nego se obred može izvesti samostalno, kod svoje kuće. Dok se grančicom suhog bosiljka mješa med u teglici baje se ovako:

Kako pčela leti prema svojoj košnici,
neka tako doleti ka meni taj i taj,
i kako je med sladak,
neka tako ja budem njemu,
i kako niko ne može bez soli,
neka tako on ne može bez mene.
Ako je neko učinio nešto loše
sa jednom rukom
vraćam mu sa dvije,
ko je učinio sa dvije ruke
vraćam mu sa tri,
ko je učinio sa tri ruke,
vraćam mu sa četiri,
ko je učinio sa četiri ruke
vraćam mu sa pet,
ko je učinio sa pet ruku
vraćam mu sa šest,
ko je učinio sa šest ruku
vraćam mu sa sedam,
ko je učinio sa sedam ruku
vraćam mu sa osam,
ko je učinio sa osam ruku
vraćam mu sa devet.
Neka sve to loše nestane u moru
i neka se ja očistim.

Nakon što se tri puta ponovi ova bajalica osoba namaže medom svoje obrve a struk bosiljka nosi uza se, obično među grudima ili oko struka. Važno je znati da se za mazanje obajanim medom uvijek koristi desni palac ruke koji se smatra najjačim prstom.

Raif Esmerović
Na vrh Go down
 
Ljubavno bajanje sa medom i bosiljkom
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑ :: ๑۩۞۩๑ Treća dimenzija MAGIC & ER ๑۩۞۩๑-
Idi na: