๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑


 
HomeTražiRegistracijaLogin

 

 Čarobna moć jajeta: otvaranje zatvorene sudbine

Go down 
AutorPoruka
Donaton
Admin
Donaton

Broj komentara : 3880
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Čarobna moć jajeta: otvaranje zatvorene sudbine Empty
KomentarNaslov komentara: Čarobna moć jajeta: otvaranje zatvorene sudbine   Čarobna moć jajeta: otvaranje zatvorene sudbine Icon_minitimeWed Oct 23, 2019 7:48 pm

Kokošije ili ptičije jaje zbog svoje specifične strukture ima neobičnu sposobnost da akumulira, ali i odašilje određenu energiju, pa je od davnina za njega rezervirana uloga u ritualima čaranja i folklornim metodama liječenja. U Cazinskoj krajini, na primjer, vjeruje se da svračije jaje može izlječiti pjegavost pa su nekada djevojke sa tim kožnim problemom uporno tražile jaje od svrake da bi se njegovom ljuskom mazale po licu.

U bosanskoj magiji zapaža se prilično mnogo magijskih postupaka sa jajetom a među najpoznatijim je razbijanje pronoska, minijaturnog jajeta, koje obično snese mlada koka prvi put, kako bi se njime doslovno razbila napravljena ljubavna čarka.

Također, ako bi neko od prvih snesenih jaja bilo krvavo onda bi ga lukave sihirbaze koristile za spravljanje čarki omrze tako što bi ga odnijele i zakopale blizu kuće žrtve. Ukratko rečeno, jaje je stari magijski rekvizit koji u kultu čaranja našeg naroda ima moć da izazove zlo u familiji, smrt domaćih životinja ili pak da se njime uništi kućna nafaka. Osim krvavog jajeta najpogodnijim za vradžbine smatra se tvrdo kuhano ili pokvareno jaje, takozvani mućak, nad kojim se prethodno ponavljaju tajanstvene riječi i puše. Kada se na taj način  napuni negativnom energijom jaje se tajno odnosi i diskretno podmeće u dvorište žrtve ili zakopa među cvijeće, ali uvijek pazeći da onaj širi dio jajeta bude okrenut na gore. Ako to prilika dozvoljava, ono se može podmetnuti i u autu osobe kojoj se tada želi izazvati saobraćajna nesreća.

Ipak, u crnomagijskim ritualima svakako najtraženije je jaje crne kokoške koje, navodno, ima u sebi poseban magijski potencijal. Iz tog jajeta može se čak izleći dvoglavo čudovišno biće zvano cikavac ili sam đavo, koji postaje sluga one osobe koja ga je na volšeban način prizvala u naš svijet i materijalizirala. No, i kada nije tretirano čaranjem u narodu se tvrdi da se vrlo lako može ograjisati ukoliko se na putu ili raskršću stane nehotice nogom na bačene ljuske jajeta crne koke.

Međutim, treba naglasiti kako jaje nije zastupljeno isključivo u bosanskom kultu čaranja već i u drugim okultnim tradicijama. U vudu magiji jaje uzeto iz gnijezda neke male ptice korisno je za razdvajanje zaljubljenog para ako se noću razbije na uglu kuće u kojoj oni žive. Time će se uništiti njihov mir i sloga. U arapskoj magiji jaje crne kokoške služi kao podloga za pisanje ljubavnih zapisa. Takvo jaje-zapis obično se zakopa na mjesto iznad kojeg gori vatra, kako bi strast i čežnja obuzele tijelo osobe na koju se cilja magija. Djevojke u Rumuniji kada žele da im dođe željeni mladić kuhaju jaje i dok voda vrije govore:

Kako ovo jaje nema mira
tako nemao ni ti
sve dok ne dođeš kod mene.

Pronađeno jaje u dvorištu ili svom domu, upozoravaju bosanske stravarke, nikada se ne dodiruje golim rukama, nego ga uvijek treba pažljivo pokupiti lopaticom i odnijeti do nekog suhog drveta te ugurati u njegovu šupljinu. Time se direktno kažnjava neprijatelj, njegova se magija okreće protiv njega, i on će se poput drveta osušiti i razboljeti. Isto tako, omađijano jaje se može baciti niz rijeku ili dati kuji da ga pojede.

Postoje i druge manipulacije sa sumnjivim jajetom. Naime, još uvijek je u praksi među bosanskim narodom da se pronađeno jaje razbije, izlije zajedno sa ljuskom u praznu flašu, pa čvrsto zatvori čepom. Flaša se zatim okrene naopako i zakopa u zemlju. Nakon toga, vjeruje se, osoba koja je radila magiju neće moći danima mokriti te će morati silom prilika otkriti svoj identitet. Naime, sve dok se flaša ne izvadi iz zemlje i ne otvori muke osobe koja je pravila magiju nemaju svoj kraj. Naravno, ovo djeluje samo ukoliko ta osoba živi u blizini, no, bude li udaljena, onda će izostati opisani efekat ali će poduzeto bar zablokirati njenu moć da vam ponovi čarke.

Među stravarkama je također poznat fascinantan ponoćni ritual vraćanja magije nazad onome ko ju je pravio sa kokošijim jajetom i nezagašenim krečom. Kada nakon nekog vremena, usljed gašenja kreča i ponavljanja određenih riječi, jaje samo od sebe pukne, to je siguran znak kako je vradžbina slomljena i poslata velikom brzinom nazad pošiljaocu.


Čišćenje jajetom

Osim mogućnosti da zrače negativnom energijom i pogubno  djeluju na ponašanje neke osobe, jaja u svojoj dualističnoj funkciji mogu poslužiti da se pojedinac oslobodi zla i bolesti. Ovisno o kojoj se peradi radi određene su i čarobne specifikacije. Svježe kokošije jaje čisti i smiruje ljudsku auru i um, sirovo jaje patke slabi snagu smrti, teških bolesti i gubitaka. Za razliku od njih jaje prepelice neutralizira čarolije a ono od goluba osigurava mir i plodnost. Malo je poznato da jaje u magijskim ritualima zamjenjuje krvnu žrtvu pa se može koristiti recimo za izbjegavanje smrti, bilo da je tu riječ o materijalnoj, finansijskoj ili onoj emotivnoj.

Uloga jajeta u ritualima liječenja jeste da ono uspješno apsorbira ili, jednostavnije objašnjeno, "pokupi" sa ljudske aure sve negativnosti i tako je očisti od nakupljene  prljavštine. Na taj način ljudsko tijelo se harmonizira i vraća mu se životna energija, koja je uostalom garancija dobrog zdravlja.

Kada se čovjek iznenada počne žaliti na česte glavobolje, malaksalost tijela, gubitak apetita, loše spavanje ili gušenje u grudima sumnja se da bi mogao biti žrtvom urokljivih očiju, straha ili čak nečije magije. Da se suprostavi tom nametnutom negativnom stanju bosanska stravarka ulije do pola čaše vode i tri puta iznad nje uz Euzubilu odbroji unazad od devet do jedan. Zatim uzme kokošije jaje, razbije ga i izlije u čašu koju drži iznad bolesnikove glave. Kada to učini ponudi mu da malo otpije te mješavine a ostatak odnese proliti napolje, najčešće pod strehu, na mjesto na koje sa krova pada kišnica na zemlju.


Kada potamni voda

U zemljama istočne Evrope, posebno u Ukrajini i Poljskoj, jajetom se tradicionalno liječe djeca od straha ili uroka. Dok prelazi jajetom po dječijem licu, grudima, rukama i nogama stara žena vična ovom poslu tiho govori:

Stravo stravice
ja te jajetom tjeram,
u vodu te izlivam,
u šumu te na suhi list šaljem,
ovdje ti mjesta nema,
crvenu krv da ne piješ,
plave žile da ne trgaš,
žute kosti da ne lomiš,
uz Božiju moć i pomoć, amin.

Nakon toga starica jaje iznosi iz kuće kako bi ga razbila od korijenje nekog drveta. Vjeruje se da će tada ono na sebe preuzeti svu negativnu energiju.

Tradicija čiščenja jajetom vrlo je popularna i duž cijele Latinske Amerike pa se njome često podvrgavaju bolesni ljudi. Naime, ako se sumnja da je neka osoba potpala pod uticaj uroka, straha, zlog vjetra ili nečeg drugog, i usljed toga ima određene fizičke i psihičke tegobe, preporučuje mu se ritual sa jajetom. Utorkom ili petkom neko bolesnika nježno potare svježim kokošijim jajetom po cijelom tijelu, od glave do pete. Nakon toga jaje se razbije i izlije u čašu vode pa sačeka nekoliko minuta. U međuvremenu sadržaj jajeta se pomiješa sa vodom i tako formira specifične oblike koji se oprezno tumače kako bi se dokučilo od čega bolesnik ima tegobu.

Ako je žumanjak na dnu čaše čist i u jednom komadu onda nije u pitanju urok. Međutim, uoče li se mjehurići u vodi bolesnik je žrtva urokljivih očiju. Potamni li nekim slučajem voda u čaši detektira se uticaj crne magije zbog koje je bolesnom čovjeku sve krenulo na loše; prate ga zdravstveni problemi, nevjera bračnog druga, besparica, stalne svađe i pehovi. Najbolji znak jeste prirodni tojest normalno izgled jajeta, bez ikakvog mješanja bjelanjca i žumanjca, što je pouzdan znak da nema prisustva zla ili agresije na ljudsku auru. Nakon obavljene detekcije u čašu se umoči nož i njime se promješa nekoliko puta ukrug a potom sadržaj izlije u sudoper. Obično se tada pita bolesnika može li mokriti, što se smatra dobrim znakom, jer sa mokrenjem on se još brže oslobodi negativne energije.


Otvaranje zatvorene sreće

U bosanskoj magiji ono jaje koje koka snese petkom ima poseban magični dar. Naime, vjeruje se, kako se sa njim može otvoriti zatvorena ljudska sreća ili sudbina. Prema kazivanju jedne sada već rahmetli faladžinice iz Velike Kladuše ko je zatvorene sudbine treba petkom paziti da ugrabi svježe sneseno jaje i da se sa njim uputi u prirodu, tražeći neki izvor na istočnoj strani tog mjesta. To radi oko podne, malo prije nego li će hodža početi sa učenjem ezana. Čim hodže započne sa svojim oglašavanjem jaje se baci u izvor i kaže:

Ja tebi jaje
a ti meni novu sreću,
od Boga amin.

Potom se okrene i ide kući bez osvrtanja unazad.

Opisani obred ima duboko uporište u starom bošnjačkom vjerovanju,  koje se oslanja na ilirski šamanizam, kako svaki čovjek pored svog drveta i daždevnjaka (zviždenjaka) ima i svoj izvor vode u prirodi. Drvo, reptil i izvor, pored zvijezde na nebu, u bosanskom okultizmu predstavljaju zemaljske i nebeske dvojnike ljudskog bića, bez kojih on ne može egzistirati. Za velike junake poput Muje Hrnjice ili Alije Đerzeleza narod kazuje kako su oni imali jake izvore iz kojih je snažno kuljala voda. Pošto je jaje simbol sreće i plodnosti u tradicionalnom obredu darivanja male djece, realno je za pretpostaviti da je idealno kao darovna žrtva izvoru iz kojeg na simboličan način treba poteći nova i mlada sreća u životu nekog pojedinca.

Za kraj interesantno je navesti narodno vjerovanje iz Cazinske krajine koje kaže da je veliki grijeh ukrasti jaje pošto svaki put kada ga treba snesti kokoš padne isti tren u nesvjest. Usljed te velike muke za nju, čim se povrati svijesti, kokoš počne na sav glas uznemireno kokodakati i žaliti se svima na svoju bol.


Raif Esmerović
e-mail: ogledanje@gmail.com
Na vrh Go down
 
Čarobna moć jajeta: otvaranje zatvorene sudbine
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑ :: ๑۩۞۩๑ BALKANSKA MAGIJA ๑۩۞۩๑-
Idi na: