๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑

www.esmerovic.com
 
HomePortalTražiRegistracijaLogin

 

 Duhovna nauka - vefkovi

Go down 
AutorPoruka
Donaton
Admin
Donaton


Broj komentara : 4230
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Duhovna nauka - vefkovi Empty
KomentarNaslov komentara: Duhovna nauka - vefkovi   Duhovna nauka - vefkovi Icon_minitimeMon Jun 17, 2019 6:53 pm

Prije nego li počnem detaljnije pisati o vefkovima i njihovom djelovanju navest ću na samom početku ono što je rekao Abdulah ibn Mas'ud:

"Poslanik je nacrtao četverokut a zatim je povukao liniju kroz njegovu sredinu. Potom je povukao neke kratke linije do te središnje linije govoreći: "Ovo je ljudsko biće, a ovo (kvadrat) njegov zakup života koji ga okružuje sa svih strana, ova linija izvan kvadrata je njegova nada, te kratke linije su nesreće i nevolje koje ga mogu zadesiti".

Da li je Poslanik ovim riječima mislio na sam vefk, i da li je uopšte poznavao takvo nešto, teško je za potvrditi, no svakako ovo Muhamedovo kazivanje ostavlja dovoljno prostora za razmišljanje, poput mnogih drugih njegovih pripovijedanja.

Duhovna nauka - vefkovi Image119

Međutim, ono što je posve sigurno jeste da za jedno logično i pravilno proučavanje nauke o vefkovima treba opovrgnuti mnoge zablude koje je uporno prate. Naime, najveća pogreška je bilo šta, posebno u arapskoj magiji, dovoditi u vezu sa Kabalom jer mnogi ne znaju da su Kabalu izmislili češki Jevreji u Pragu u 18.vijeku. Većina arapskih udžbenika magije su mnogo stariji od 18.vijeka i bave se vefkovima (magičnim kvadratima), ezoterijskim značenjem brojeva (abjad), talismanima, prizivanjima...

Ukoliko su Arapi i pozajmili navedeno to svakako nije bilo od Jevreja nego od Indijaca i Kineza. Naime, najstarije spomene o vefkovima pronalazimo u Indiji i Kini. Jevreji su bili oduvijek izvrsni plagijatori i prisvojitelji tuđih učenja i ideja počevši od samog judaizma koji sadrži mnoštvo religijskih vjerovanja drevnog Egipta. Anđele i kerubine su Jevreji "pozajmili" od Iranaca (Amenta Spentas), takozvano "Drvo Života" u Kabali je kopirani skandinavski mit u koje su Jevreji dodali učenje o čakrama (Sefiroti) koje su također "pozajmili" od Hindusa, i tako redom. Prvi kralj-mag koji je pokorio džine i šejtane (demone) i stavio ih u svoju službu bio je perzijski kralj Džamšid (Jamshid) sin Undžanov. Na osnovu predaje o njemu Jevreji izmislili svoju priču o kralju Solomonu. Naravno, nisu samo Jevreji krali od drugih nego su to radili i kršćani (Anahita i Mitra, Horus i Izida, Marija i Isus) ali i muslimani. Naime, Allah je naziv drevne arapske boginje Mjeseca, čiji je simbol bio polumjesec. Heksagram (takozvana Davidova zvijezda), kao i pentagram potiču iz Babilona, krst je paganski simbol boga vjetra...

Ukratko sažeto modernim rječnikom cio taj proces ljudske duhovnosti može se svesti na pojam copy-paste. I taj trend nastavit će se i u budućnosti. Prije ili kasnije nestat će sadašnji oblik religijsko-magijskog shvatanja i pretočit će se u neki novi ali i dalje sa mnoštvom drevnih segmenata.

Generalno, sve rečeno treba sagledati kao jedan dugački evolucijski put od sivila čovječanstva tokom kojeg se kroz mnoge milenija stvarala i razvijala ljudska duhovnost u raznim oblicima. Zapamtite, mudrost nije nigdje akumulirana i koncentrisana nego je rasuta diljem svijeta, u svim postojećim religijama i kultovima, kroz mnoga vjerovanja i običaje. Svaka religija posjeduje samo jedan mali dio mudrosti dok je većina učenja obična manipulacija ljudskim osjećajima i životima.

Zato se oduvijek i govorilo da pojedini ljudi, poput asketa i pustinjaka, idu da pronađu bar zrnce više mudrosti i na tom putu oni ga traže oko sebe ali i u sebi, osamljuju se, te žrtvuju mnogo toga. Mudrost se uči ali njeno spoznavanje ne počinje i ne završava u ovom životu nego se nastavlja i u onim narednima.
Na vrh Go down
 
Duhovna nauka - vefkovi
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑ :: ๑۩۞۩๑ ARAPSKO-TURSKA MAGIJA ๑۩۞۩๑-
Idi na: