๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

STOP THE GENOCIDE IN GAZA! STOP THE GENOCIDE IN GAZA! STOP THE GENOCIDE IN GAZA!

HomePortalLatest imagesTražiRegistracijaLogin

Noć uoči Husejnove Ašure i žalovanje povodom pogibije trećeg šiitskog imama

Go down 
AutorPoruka
Donaton
Admin
Donaton

Broj komentara : 4582
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Noć uoči Husejnove Ašure i žalovanje povodom pogibije trećeg šiitskog imama Empty
KomentarNaslov komentara: Noć uoči Husejnove Ašure i žalovanje povodom pogibije trećeg šiitskog imama   Noć uoči Husejnove Ašure i žalovanje povodom pogibije trećeg šiitskog imama EmptyTue Sep 10, 2019 8:22 pm

Iran je u noći uoči Husejnove Ašure, kada je imam Husejn (a.s) ubijen, proveo u tuzi i sjećanju na ove trenutke.

Danas (utorak) je 10. muharem 1441. s.h.g, dan Husejnove Ašure. Na današnji dan 61. s.h.g. je imam Husejn (a.s) sa svojim drugovima ubijen na Kerbeli u ratu sa kufskom vojskom, koju je predvodio Omar ibn Sa'ad.

Tokom noći uoči Ašure, Jezidova vojska je napala šatore imama Husejna. Nakon što su spalili šatore, preživjele su zarobili.

Imam Sadžad (a.s) zbog bolesti nije učestvovao u ratu, te je bio među zarobljenicima, uz hazreti Zejneb.

Vojska Omara ibn Sa'ada je glave šehida stavila na koplje i sa zarobljenicima ih odnijela u Kufu kod Ubejdullaha ibn Zijada, nakon čega su ih odveli u Šam, kod Jezida.

Stanovnici Irana u mjesecu muharemmu, a posebno u noći Tasue i na samu Ašuru, kako bi se prisjetili dešavanja i sudbine kerbelskih šehida, u džamijama i mesdžidima održavaju posebne vjerske programe.
Na vrh Go down

Noć uoči Husejnove Ašure i žalovanje povodom pogibije trećeg šiitskog imama
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Godišnjica šehadeta Imama Sadika
» 13. redžeb – rođenje hazreti Imama Alije (a.s)
» Šiitski muslimani obilježavaju rođenje Imama Rize
» Zecova izložba povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici
» Poruka rektora teoloških fakulteta u Iranu povodom smrti Hasana Čengića