bhknight
Broj komentara : 3 Join date : 2017-07-19
| Naslov komentara: Kako odgovoriti na moderni "odgovor" na magiju? Sun Nov 03, 2019 1:14 am | |
| Pozdrav, Htio sam ovo postaviti u podforum "Balkanska Magija" ali svi forumi su zakljucani. Elem, iako se magija na nasim prostorima proucavala od starina, svjesni smo modernih tokova, tj velikog utjecaja iz Saudije, a to znaci da na pitanja magije uvijek postiji samo jedan odgovor. Da li postoji neka vrsta filozofije u Islamu prvenstveno, recimo medju sufijama, ili poboznim ucenjacima koja govori o tome da je dozvoljena magija ukoliko se koristi za dobro? Kako se suprostaviti prijateljima recimo koji insistiraju da je to "shirk"? Citao sam vas tekst u kojem se govori da nigdje list s drveta ne padne, a da Bog ne zna za to, sto je logican dokaz, ali postoji li neka detaljnija rasprava u Islamu, neka skola misljenja i td koju mozemo koristi kao putokaz? Pitam vas jer je internet preplavljen clancima koji ponavljaju jedno te isto, a poticu odakle sam vec i naveo, pa me interesuje neko perzijsko-tursko-starobosansko misljenje. Sta su nase stare hodze kazivali o tome? | |
|
Donaton Admin
Broj komentara : 4583 Join date : 2013-02-15 Mjesto : The pen is mightier than the sword!
| Naslov komentara: Re: Kako odgovoriti na moderni "odgovor" na magiju? Fri Nov 08, 2019 8:28 pm | |
| Što pričaju Saudi ne treba niko slušati jer oni i tako nisu muslimani tojest Arapi nego islamizirani Jevreji koje je britanska vlast postavila tu gdje jesu. Što se tiče odnosa Kur'ana i magije ta sveta knjiga je osuđuje što se može pročitati u suri Bekara no tamo se isključivo osuđuje crna magija poput razdvajanja muža od žene. Kod nas u Bosni narod vjeruje da ona magija koja ima za cilj spasiti brak, sačuvati familiju na okupu tojest da djeca imaju oba roditelja nije grijeh i nije podložna kritici. Još što je bitno reći jeste da magija djeluje odnosno ne djeluje po božijoj volji. Ako Bog dozvoli čarobnjak može napraviti čarke da djeluju i isto tako ako Bog ne dozvoli od magije neće biti nikakve koristi. Ne može niti jedan čarobnjak ili bilo ko od ljudi protiv Boga. No, najvažnija stvar glasi ovako: ti što kritiziraju magiju i nazivaju je širkom najčešće traže pomoć, naravno tajno, kod hodža i vidovnjaka. To znam vrlo dobro iz iskustva. Ili oni što javno tvrde da u nju ne vjeruju. A zapravo je suprotno. | |
|