๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑


 
HomeTražiRegistracijaLogin

 

 Porijeklo naziva vampir

Go down 
AutorPoruka
Donaton
Admin
Donaton

Broj komentara : 3932
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Porijeklo naziva vampir Empty
KomentarNaslov komentara: Porijeklo naziva vampir   Porijeklo naziva vampir Icon_minitimeThu Apr 23, 2020 9:23 pm

Najbliže povijesnoj istini, i samim time odgovoru na pitanje odakle potiče mit o vampirima, jeste Bliski istok i arapski demon Ghul, čije je obitavalište groblje. Vjerovanje o ovome strašnom biću koje ljudima pije krv preuzeli su Turci i u širenju svoje imperije donijeli tu legendu, zajedno sa mnoštvom drugih šamanističkih vjerovanja, na Balkan. Naime, anglizirani naziv vampir dolazi iz nekog od ovih izvora; od imena upir ili ypir koji potječe sa sjevera Turske, ili vapir ,  koji je bio bugarski naziv za isto biće, ili, pak, od bosanskog naziva lampijer, lapir ili lampir. Prema bosanskom vjerovanju vampir izlazi iz groba kao mali leptir, koji se nekada nazivao lepir ili lapir. Također, poveznicu sa lampirom nalazimo u staroj bosanskoj riječi lapiti - ugrabiti, dohvatiti, uhvatiti, vrlo je slična nazivu lapir , te opisuje način na koji ovo mračno biće lovi ljude, tako što iznenada ugrabi svoju žrtvu.

U Srbiji vampir se nazivao ukolak, dok u Rumuniji postoje dva mitološka bića moroi i strigoi koji imaju poneke sličnosti sa vampirom. Drac ili dracul je rumunjski naziv za đavola, tako da je Grof Dracula zapravo Grof Demon a ne vampir. Isto tako, drac ne označava zmaja, kako to neki prevode, jer se on na rumunjskom jeziku naziva zburator ili zmeul. Stoga se, nakon ovog kratkog pregleda, stiče realan zaključak da naziv vampir potiče iz Turske, Bugarske ili Bosne.

Vampir u bosanskoj mitologiji nije isključivo bio živi mrtvac koji pije krv ljudima. Analizirajući pojedine legende o njemu vampir je zapravo često bio zaljubljeni muž, koji je prerano umro, i noću bi izlazio iz groba, kroz neku rupu u zemlji, u obliku leptira, a onda se pretvarao u čovjeka, koji nije imao u tijelu niti jednu kost, kako bi vodio ljubav sa svojom suprugom. U metaforičkom značenju vampir je oličenje žudnje za životom, nesretne duše koja nema svoj mir, jer joj je oduzeta mogućnost da živi i postoji u materijalnom svijetu.

Navodno, iz odnosa muža-vampira i žene mogla su se roditi i djeca koja bi na stražnjici imala mali rep. No, da bi se spriječili noćni dolasci, kao i neželjena trudnoća, iznad ulaznih vrata kuće postavljao se štap od gloga, čime se vampiru stvarala nepremostiva barijera, i on bi prestao sa svojim posjetima.

U bosanskom narodnom vjerovanju tvrdi se da od čovjeka loše naravi i karaktera nakon smrti postaje zli vampir, koji napada ljude i pije im krv. Naprotiv, od čovjeka dobre naravi, ili koji je za života bio zaljubljen, postane dobri vampir, onaj koji ne napada ljude, nego se jedno vrijeme ne može pomiriti sa svojom smrću, i zbog toga uznemirava one koji su mu bliski.
Na vrh Go down
 
Porijeklo naziva vampir
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑ :: ۞ ETNOLOGIJA BiH - ETHNOLOGY BiH ۞-
Idi na: