๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑

www.esmerovic.com
 
HomePortalTražiRegistracijaLogin

 

 Ziherica i crveni konac protiv zla

Go down 
AutorPoruka
Donaton
Admin
Donaton


Broj komentara : 4302
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Ziherica i crveni konac protiv zla Empty
KomentarNaslov komentara: Ziherica i crveni konac protiv zla   Ziherica i crveni konac protiv zla Icon_minitimeMon Nov 30, 2020 1:15 pm

Od pamtivijeka sve civilizacije bilježe kroz magijsku predaju jedan natprirodni fenomen koji se bazira na uvjerenju kako se kroz ljudske  oči, ali i riječi, može prenijeti negativna energija s jedne osobe na drugu te da se "pogođenoj" osobi, onoj koja je meta, potom zaredaju  razne životne nedaće a prvenstveno bolest i neuspjeh. To zlo su naši preci Iliri nazvali urok, što u svojoj definiciji označava očaranost ili fasciniranost nečim, proglašavajući  ga najraširenijom tegobom ovog svijeta. Ljubomora i zavist, ili simbolično dva urokljiva oka, uobičajena su pojava među ljudima pošto svaka uspješna osoba u svojoj profesiji, ili ona lijepog fizičkog izgleda ili pak sretnog familijarnog života postaje za njih magnet. Zbog toga ljudi često, kada im se zaredaju životne poteškoće, počnu sumnjati da su žrtve kletve ili crne magije a zapravo se na kraju ispostavi da je njihovoj nesreći kumovao - urok. Stoga bi bilo korisno posvetiti se detaljnije  ovome fenomenu, posebno u segmentu zaštite od urokljivih očiju, kroz neke svima izvodljive rituale.

Zihernadla, ziherica, špendla, ili kako se to kaže u narodu Cazinske krajine špenga ili igla sapinjalica, bila je u prošlosti vrlo često viđen detalj na kapicama male djece ili bluzama starih nena, koje su ih nosile uza se još od mladosti, čuvajući se na taj način od djelovanja urokljivih očiju. Kako to tvrde stare žene po Cazinskoj krajini špenga se uvijek nosi zadjenuta na vidljivom mjestu, obično na grudima, i to sa glavom okrenutom na dolje, pošto se na takav simboličan način i neprijatelj bacao na dolje, na zemlju pod noge.  Danas je taj adet skoro u potpunosti iščeznuo i još je moguće  samo kod pojedinih starica ugledati zihericu okačenu na gornji dio odjeće, obavezno do srca. Korijen ovakvog vjerovanja među našim narodom se vjerovatno krije u tome što se oduvijek vjerovalo kako bilo što metalno ima snagu odbrane pred djelovanjem zla, posebno ako je oštrog izgleda poput eksera ili igle. Osim toga, simbolično zatvaranje špenge, vrha igle u drugi zatvoreni dio, aludiralo je na blokiranost i zaustavljanje nečega.

U vještičarstvu također postoji vjerovanje o profilaktičkom svojstvu ziherice koja se prije nošenja treba blagosloviti sa četiri elementa. Za ritual punjenja i posvete potrebna vam je svijeća od voska koju ćete zapaliti tačno u ponoć bilo kojeg dana i držeći vrh špendle iznad plamena tri puta ponoviti:

"Sveta vatro, odbrani me, ne daj zlu da mi se približi!"

Zatim u čašu nalijte čiste vode za piće i u nju tri puta zamočite zihericu govoreći svaki put:

"Silo vode, odbrani me od svega lošega!".

Potom uzmite nekoliko bobica nekog voća i nanizajte ih na iglu špendle govoreći ovako:

" Majka Zemlja rodila je bobice, tako je i mene od zlog oka zaštitila!".

I na kraju ostaje vam zadnji element zraka kojeg ćete privući sljedećim ritualom. Uzme se nit crvene vune ili konca i sa njom se sveže 12 čvorova za ušicu igle govoreći tri puta:

" Crveni konče daj mi snagu da pobjedim zlo, crveni konče daruj mi sretan život. Neka tako bude, neka tako bude, neka tako bude!"

Opisanim obredom ste završili punjenje špendle pozitivnom energijom, koristeći snagu i blagoslov četiri elementa, te sada sve dodatke uklonite sa nje. Na kraju vam preostaje samo da je zakačite za svoju odjeću. U prilikama kada vam je potrebna aktivna zaštita u određenoj situaciji ili od određene osobe pričvrstite je na vanjsku stranu odjeće, kao modni dodatak, dok u svim drugim situacijama nosite je prikačenu sa unutarnje strane odijela. Zihericu provjeravajte svakodnevno i ako je vrh postao taman, mora se zamjeniti sa novom špendlom ili je ostavite preko noći u staklenci sa solju. Potom je možete dalje koristiti. Onog dana kada odlučite da vam ovaj amulet nije više potreban zakopajte je negdje u zemlju.

Čvorovima protiv zla

Crveni konac ili crvena nit još od antike smatra se jednim od najučinkovitijih amuleta protiv urokljivih očiju. Naime, još je Plinije opisujući život ilirskih plemena naveo kako su oni narod koji fatalistički vjeruje u moć zlog pogleda te da se od njega štite noseći oko ruku zavezane crvene niti ili tkaninu, zbog uvjerenja kako ta boja pobjeđuje zlo i donosi zdravlje. Od tada pa sve do današnjih dana na Balkanu se očuvao opisani običaj naših predaka a kroz prošle vijekove raširio se i na sve ostale mediteranske narode, doslovno do Palestine i Sirije.

Da biste sebi napravili amulet treba koristiti deblji crveni konac na koji ćete svezati sedam čvorova, inače drevni broj sreće i sudbine, a od kojih svaki čvor simbolizuje duhovnu zaštitu u pojedinačnom razdoblju ljudskog života. Nakon toga nit sa čvorovima zavežite za svoju lijevu ruku jer je, po ezoterijskom shvatanju, lijeva strana tijela odgovorna za primanje energije izvana, pa kada nosite crvenu nit ona blokira ulazak u područje aure svaki negativni upliv.

Od ostalih hamajlija posebno je na cijeni i masovnoj upotrebi jedna koju možemo često vidjeti gledajući turske sapunice. Plavo oko je poznata turska hamajlija zvana nazar bondžuk jer, kako i sam naziv kaže, čuva od urokljivih očiju. Motiv plavog oka uzet je sa paunovog perja pošto tomošnji narod vjeruje kako je paun jedina životinja koju niko ne može ureći. Tradicionalno, plavo oko se stavlja iznad ulaznih vrata kuće ili radnje da odbije poglede zavidljivih pojedinaca  a ako se nosi na tijelu onda se izlaže na vanjskoj strani odjeće, kako bi na takav način blokirao tuđe negativne misli, urokljivost i zlobu.

Vrlo dobra hamajlija je i malo ogledalce koje ako stavite u džep na grudima njegova će površina odbijati od vas svaku negativnost i vraćati je istog trena pošiljaocu. Jedino što tada morate paziti jeste da slučajno ne razbijete ogledalce nekim nepažljivim pokretom.

Osim lične zaštite pred urokljivim očima postoje i one koje štite kuću i familiju a ovo je jedna od njih. Ukoliko uzmete dvije igle i zalijepite ih u obliku krsta na ulaznim vratima dobit ćete zaštitu koja služi da se familija, ali i sav stambeni prostor, odbrane od napada zla koji mogu da uzrokuju kućne, zdravstvene ili finansijske teškoće.

Raif Esmerović

MilePile likes this post

Na vrh Go down
Donaton
Admin
Donaton


Broj komentara : 4302
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Ziherica i crveni konac protiv zla Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Ziherica i crveni konac protiv zla   Ziherica i crveni konac protiv zla Icon_minitimeTue Dec 01, 2020 2:06 am

Na vrh Go down
 
Ziherica i crveni konac protiv zla
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Preokreni odjeću protiv zla
» TAMJANOM PROTIV UROKA
» Preokreni odjeću protiv zla
» Zapis protiv neplodnosti
» MAGIJOM PROTIV MAGIJE

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑ :: ๑۩۞۩๑ BALKANSKA MAGIJA ๑۩۞۩๑-
Idi na: