๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑

www.esmerovic.com
 
HomePortalTražiRegistracijaLogin

 

 Magija Valentinova - saznajte ko je vaš suđenik

Go down 
AutorPoruka
Donaton
Admin
Donaton


Broj komentara : 4289
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Magija Valentinova - saznajte ko je vaš suđenik Empty
KomentarNaslov komentara: Magija Valentinova - saznajte ko je vaš suđenik   Magija Valentinova - saznajte ko je vaš suđenik Icon_minitimeMon Jan 25, 2021 9:10 pm

Polovinom februara u svijetu se tradicionalno na romantičan način obilježava dan svetog Valentina ili poznatije Valentinovo. Za njega se smatra da je praznik koji nema nikakav religijski značaj nego je isključivo posvećen zaljubljenima pošto slavi ljubav u svoj njenoj simbolici. Sam odabir naziva ovoga praznika prema nekim autorima dolazi od naziva galantin, što u prevodu znači ljubavnik, pa je Valentin izabran upravo zbog te sličnosti da bude zaštitnik zaljubljenih.

Prema kršćanskoj legendi sveti Valentin je bio biskup koji je pretrpio mučeništvo pod rimskim carem Klaudijem ili Aurelijem 271. godine. Kao i mnogi drugi polukršćanski praznici, 14.februar izdvojen je kao spomendan na svetog Valentina, kako bi se na takav način pokušala potisnuti drevna paganska svetkovina, za koju su evropski narodi  vjerovali da su je same ptice odabrale kao dan kada počinju tražiti partnere za parenje i savijanje gnijezda.

U prošlom vijeku moderna verzija obilježavanja Valentinova ili Dana zaljubljenih bila je uobličena u romantičnoj gesti da se osobi koja vam se potajno sviđa pošalje poštom ljubavna čestitka takozvana valentina. Ona se nikada ne bi potpisivala zbog vjerovanja da čestitka sa imenom pošiljaoca neće biti uspješna. Naime, ovdje se bez imalo sumnje tipovalo na izazivanje uzbuđenja i maštanja, što je svakako idealna ljubavna stimulacija.

U starom Rimu 15-og februara slavio se festival Juno Februata, pa je Crkva zamijenila slavljenje te drevne boginje sa svetim Valentinom. Na tom festivalu, nazvanom Luperkalija, bio je između ostalih i običaj da se na papirićima ispisuju imena mladih djevojaka i bacaju u kutiju. Njih su nešto kasnije, jedan po jedan, izvlačili muškarci te potom flertovali sa onom ženom čije su ime slučajno izvukli.

Kršćanski kler brzo je shvatio da nikada neće moći istrijebiti paganske običaje među narodom pa su napravili mnoge ustupke asimilirajući stare praznike i dodavajući im kršćanska obilježja. Konkretno, u ovom slučaju imena djevojaka zamijenili su sa imenima svetaca, kako bi se svaki onaj čovjek, koji bi izvukao nekog od njih, tokom cijele godine pridržavao svetačkih vrlina.

Međutim, ova inovacija, nije ni na koji način odgovarala mladima željnim ljubavi i uzbuđenja pa su se umjesto papirića sa imenima svetaca opet pisala imena onih za kojima se potajno uzdisalo. Zbog toga je kler nekoliko puta pokušavao zabraniti proslavu Valentinova i uvesti pravilo o imenima svetaca no tu su bitku izgubili. Momci i djevojke pobjedili su svece, a na kraju djevojke su odnijele trijumf nad mladićima oduzimajući im privilegiju da odabiru partnerice.

Ovaj stari običaj pisanja imena i danas se u mnogim dijelovima Engleske i Škotske praktikuje na sljedeći način: napiše se jednak broj muških i ženskih imena, kako bi svako od prisutnih imao svog partnera, pa ženska imena izvlače muškarci i obrnuto. Potom se izvučenoj osobi daruje valentina ili čestitka a tomošnji narod tvrdi da su se tako mnogi parovi zaljubili i oženili.

Ljubavna gatanja na Dan zaljubljenih

Kada bi djevojka primila valentinu od nekog tajnog obožavatelja, te bi žarko željela doznati ko ju je poslao, napisala bi svoje ime na poleđini a odmah ispod njega imena svih onih mladića za koje sumnja da su je mogli poslati. Onda bi rekla ovako:

“Ako je onaj ko je poslao ovu valentinu ispod mog imena, molim se dobrom svecu da njegovo ime bude u snu otkriveno"

Ljubavna čestitka bi se potom stavila pod jastuk i te noći djevojka bi u snu vidjela lice svog tajnog obožavatelja.

Od ostalih narodnih vjerovanja posvećenih Danu zaljubljenih treba izdvojiti one zanimljivije. Naime, vjeruje se da svi koji izlaze na Valentinovo trebaju uza se nositi žuti krokus ili holandski žuti krokus, cvijet posvećen svetom Valentinu, koji će otjerati od čovjeka svaku lošu sreću u ljubavi. Isto tako, vidite li tog dana bilo koju pticu žutog perja očekuje vas sretna ljubav.

Paganska pozadina ovog praznika posebno je uočljiva u gatanju sa pticama. Naime, ukoliko djevojka u jutro Valentinova prošeta, ona može odrediti prema slučajnom viđenju neke ptice kakav će biti njen budući muž. Ako prva ptica koju ugleda bude kos udat će se za svećenika, a ako bude crvendać onda će biti mornar. Najbolji znak je ako ptica bude češljugar pošto ona ni manje ni više predviđa udaju za milionera. Također, ugleda li prvu neku žutu pticu smješi joj se brak sa bogatim muškarcem. No, vidi li vrapca ili pticu sa plavim perjem onda joj predstoji brak sa siromašnim mladićem. Bude li ta ptica krstokljun djevojka će imati jako temperamentnog i svadljivog supruga. Osim ovog znamenja samo lošije može biti ukoliko prva ptica koju to jutro ugleda bude vijoglav iz porodice djetlića. Ona joj, naime, predviđa da se nikada neće udati. Međutim, budu li prve ptice koje vidi jato golubova te će joj se godine osmjehnuti sreća u ljubavi.

A kako bi sanjala svog suđenika djevojka bi na Dan zaljubljenih uzela dva javorova lista, poprskala ih sa ružinom vodom, te stavila pod svoj jastuk i rekla:

"Dobri Valentine, budi dobar prema meni, daj mi da u snu vidim svoju pravu ljubav. "

Čim bi to rekla legla bi spavati i tokom noći, navodno, usnila bi svog budućeg muža kako joj dolazi do kreveta i poklanja neki znak pažnje.

Raif Esmerović

Danijel likes this post

Na vrh Go down
 
Magija Valentinova - saznajte ko je vaš suđenik
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» SAZNAJTE - DA LI STE POD MAGIJOM?
» Magija za ljubavnike
» Magija ključa
» Mrtvačka magija
» Mrtvačka magija

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑ :: ๑۩۞۩๑ FALANJE - FORTUNE TELLING ๑۩۞۩๑-
Idi na: