Donaton Admin
Broj komentara : 4586 Join date : 2013-02-15 Mjesto : The pen is mightier than the sword!
| Naslov komentara: Džinnski kralj Ahmar Sat May 21, 2022 1:03 pm | |
| Ahmar ili Lahmar (Bellahmar, Crveni) džinnski je kralj koji vlada nad utorkom. Astrološki on je povezan s Marsom, vatrom i crvenom bojom. Po nekim autorima pripada mu metal gvožđe koje pocrveni na nakovnju i izaziva šikljanje krvi, a za druge crveni bakar. U narativnoj ali i pisanoj tradiciji predstavljen je sa crvenim tenom, na konju kestenjaste boje, purpurnim bajracima i vojnicima u uniformama boje granita. Azima ili zakletva utorku, upućena gospodaru ovog dana, kralju džinna, glasi: O Lahmar, o hvaljeni, ukaži se preda mnom. Dođi mi u ovom kritičnom trenutku, da svojom cijelom vojskom. Želim da mi pomogneš, da čuješ moje naredbe. Dođite sa planine Sinaj, iz samoće i gomile; a taj što će mi doći, neka u zanosu dođe.. Nesreća onom ko ne bude poslušao! Dođite sa vašim konjima, muškarcima, ženama i vašom djecom. Molim vas svjetlošću i imenom gospodara Klementa, ne odupirite se mojim naredbama uz dopuštenje gospodara koji čuje, moći meleka Prijestolja i Poslanika. Uz moć neba koje je svjedok svega, saburnog Allaha, dođite mi iz svih gradova i brda. Potčinite se mojim naredbama i protjerajte neposlušnog iz svojih redova. Poslušajte me, o moji prijatelji, stvorite pukotinu u zemlji, neka im razdaljina bude kratka ili duga; nek se pokore sa svih strana po tvojim zakonima, o Berkijale i po tvojima, Zorijale. Požuri se da mi dođeš, o Burkane, od kralja Mikaila. Pomozite mi moji pomoćnici, poslušajte me sluge po naređenju Vrhovnog Gospodara. Ne opirite se ni na trenutak u ime kralja Džibraila. Upotreba ove azime preporučuje se da bi se pridobila naklonost velikih: nošena na čelu ispod trake za glavu, omogućava suočavanje sa despotima i moćnicima iz svih redova. Veže neprijateljske jezike i osigurava onom ko je čuva simpatije svih kojima se približi. Koristi se da kod bolesnika izazove nesvjesno stanje, u kojem, po generalnom vjerovanju, sihirbaz može natjerati džinna koji je opsjeo čovjeka, da iz njega progovori. Utorkom, danom Lahmara, pristupa se istinzalu u lađama, do silaska daha. Piše se magična tablica na crveni papir i stavlja na glavu bolesnika, a ispred njega crveni papir s perom. On izgovara azimu usred kađenja (fumigacije) sa perom u ruci. Vrlo brzo pronalazi, pred svojim očima odgovor na svoje misli i skrivene stvari. Istoj molbi se pribjegava za otkrivanje blaga, cjepanju zemlje (šik lar), da bi se otjerale mistične prepreke (elmauani, tojest džinni koji čuvaju zlato); i najzad da se govori o ukletim mjestima (istintak el amir). Cijeli tekst pročitajte na ovom linku https://esmerovic.com/arapska-magija-dzinnski-kralj-ahmar-i-utorak/ | |
|