Kad se ugleda mladi Mjesec govori se: "Mladi Mjeseče, dragi drađače, ja tebe granjem ti mene zdravljem, ja tebe vrećom ti mene srećom".
U Gračanici reče se ovako: "Stari starjače, mladi mlađače, kad tebe vuk ujeo, onda mene zub zabolio. Ja tebe šakom ti mene kapom, ja tebe granjem ti mene zdravljem, ja tebe obućom ti mene odjećom, ja tebe vrećom ti mene srećom".
Bošnjaci kada prelaze u novoizgrađenu kuću najprije nalože vatru od nanosa tojest od onog sitnog granja što je voda nanijela kako bi u novom domu uvijek bilo berićeta. Neki uhvate pticu pa ju kad useljavaju najprije u kuću metnu - da im sreća leti u kuću kao ptica.
Ne valja u vatru pljuvati a posebno je grijeh pomokriti se na nju.
Starješina kuće ne smije nikada dozvoliti da se kuća petkom i nedjeljom pomete, jer će se berićet iz kuće izmesti. Te dane ne valja ni volove u jaram hvatati, niti se na kućnu čeljad srditi.
Ako se čovjek za sofrom poreže znak je da će se kajati od nekog svog posla kojeg je uradio ili od riječi koje je izgovorio.
Da se sačuva kućni berićet uoči petka ili Jurjeva pomete se kuća na dvije kamare (hrpice) pa govori: "Dževap činim mu, dedžiji džep čanak". Zatim se smeće sa obje kamare pomješa, pokupi i baci prema kibletu i tri puta pljune u metlu.
Kada se dijete rodi u košuljici biće veoma sretno i napredno.Ako bi mu roditelji u košuljicu, umotanu u mušemu, metnuli u mišicu desne ruke, to dijete ne bi mogla ni puška ubiti, ni sablja posjeći.
Biser postaje od majske rose.U maju, kada pada kiša po moru, izađu na površinu morske ribe i hvataju kišne kapljice. Koliko koja kapi uhvati, toliko u njoj nastane bisernih zrna.