๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑

www.esmerovic.com
 
HomePortalTražiRegistracijaLogin

 

 Gdje ima sedef trave ima mira i kućnog berićeta

Go down 
AutorPoruka
Donaton
Admin
Donaton


Broj komentara : 4230
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Gdje ima sedef trave ima mira i kućnog berićeta Empty
KomentarNaslov komentara: Gdje ima sedef trave ima mira i kućnog berićeta   Gdje ima sedef trave ima mira i kućnog berićeta Icon_minitimeSun Sep 27, 2020 7:11 pm

Kod bošnjačkog naroda sedefil, sedefat ili sedef trava kultna je biljka koja pojedinca prati od rođenja do smrti. Naime, poznato je kako su stručak sedefila uza se nosile trudnice da ih štiti od pobačaja a stavljao se i blizu malog djeteta kao protumjera uroku i bolesti. Vjerovatno zbog toga stare nene su oduvijek upozoravale kako se “sedefil čuva bolje i od djeteta!”, želeći nam tako naglasiti njegovu važnost u tradicionalnom životu našeg naroda. Nadalje, za sedef travom uvijek se posezalo kada je trebalo donijeti mir i slogu u braku, privući berićet, otvoriti ljubavnu sreću, liječiti. Sedefet se također tradicionalno sadi na mezarju a nekada je bio adet da se iznad glave umrle djevojke ili momka stavi stručak sedefila, kao simbol njihove nevinosti i čistoće, dok se za sve druge koristila ćabarska trava.

Primjetno je i to da se ova biljka povezuje sa svetim autoritetima pa možemo u mevludskom poglavlju “Rođenje Pejgamberovo” u prvom stihu pročitati slijedeće:

“Amina, majka Muhamed-pejgambera,
ona sedef rodi zrno bisera ...”

No, tu ne prestaje povezivanje sedefa sa svetim elementima, što uostalom pokazuje i basma koja se izgovara prilikom ubiranja ove biljke a ona glasi: “Ja uzbra ove trave iz bašče hazreti Have...”. Zanimljivo je primjetiti kako ima nekoliko verzija te kratke basme posvećene sedefetu no kod svake je početak isti, dok je drugi dio izmjenjen, ali u osnovi jako sličan poput:

“Ja uzbra ove trave iz bašče hazreti Have,
da mi lijek dade kakav ona znade”

Ili

“Ja uzbrah ove trave iz bašče hazreti Have,
da mi bude od hajra i dermana do kijametskog dana”.

Osim toga, običaj je kod žena da svake godine pred jesen uberu 33 tvrda ploda sjemena sedef trave i nanižu je na konac, praveći na takav način takozvani sedef-tespih, koji se potom objesi na zid, da bi privukao berićet u kuću.

Po kazivanju pojedinih stravarki svaki čovjek može sa sebe samostalno skinuti čarke i negativnu energiju koristeći se volšebnom moći ovog prirodnog amuleta i uništavatelja zla. Potrebno je u posudu sa izvorskom vodom staviti devet cvjetova, devet listova i devet grančica sedefila pa onda iznad te vode proučiti po devet puta svaku od ovih sura: Fatiha, Ihlas, Falak, Nas i Tebetjeda. Nakon toga tri puta se puhne u vodu. Posuda sa vodom se potom ostavi da prenoći negdje napolju ispod zvijezda, ali tako da do nje ne mogu doći pas ili mačka, a sutra ujutro, prije nego li izađe Sunce, sa vodom se oblije od glave do pete. Prljava voda, zajedno sa ostacima sedefa, pokupi se sa dna kade i odnese proliti negdje gdje ljudska noga ne prolazi, obično ispod neke živice. Zatim se u tu posudu, koja se koristila za ritual, izmrvi  jedna kriška hljeba i odnese baciti pticama da pojedu.


Anđeoski blagoslov zbog sedef trave

Osim u Bosni i Hercegovini mnoštvo vjerovanja i prakse u vezi ove biljke nalazimo po širokom području Latinske Amerike. Tamošnje žene, poput onih bosanskih, imaju ustaljenu praksu da čim se porode stave grančicu sedefila pod posteljinu kako bi se zaštitile od zavisti i urokljivih očiju. Ovu biljku tomošnji narodi dovode na razne načine u vezi sa plodnošću što demonstrira praksa latinoameričkih domorodaca gdje žena koja ne može začeti dijete svako jutro na prazan stomak pojede dva lista bosiljka, grančicu lišća sedefila dugu tri centimetra te kuhanu čokoladu.

Pored ovog podatka stare ljekaruše bilježe važnu preporuku koja glasi kako u vrijeme kuge nema ničeg boljeg za čovjeka nego da prinese struk sedefila nosu i pomiriše ga. Primjetno je da se velika pažnja poklanja neobičnom mirisu ove biljke, koji osim što ima sposobnost tjeranja zlih duhova, liječi i bolesti. Stoga se u staroj knjizi iz 1722.godine pod nazivom “Knjiga o tajnama agrikulture”, autora Miguela Agustina, u jednom dijelu opisa sedefila savjetuje sljedeće: "Da bi biljka sedefil bila lijepa, mirisnog i zavodljivog mirisa, treba je posaditi ispod smokve ili je staviti u njenu koru, pošto njezina slatkoća umanjuje kiseli miris sedefa."

Za sedefat se zna još iz antičkih vremena kada se obilato koristila kao pouzdano sredstvo ali i hamajlija protiv zlih očiju, duhova bolesti i magije. Zapisano je kako su rimske sudije pred odlazak na suđenje kriminalcima i zločincima na sebe stavljali njen stručak. Naime, tada se vjerovalo da pojedinci iz tog društvenog miljea posjeduju zli pogled pa se na ovaj način štitilo od njih. Isto tako, buket ove trave se vješao iznad ulaznih vrata, ne samo kako bi odvratio vještice i zlo, nego i zbog starog vjerovanja koje kaže kako "pored kuće u kojoj ima sedefila anđeo zastane da je pozdravi i blagoslovi." Na temelju predočenog vjerovanja vjerovatno se zasniva i ono koje kaže da je sedefat biljka dobrog raspoloženja tojest stvara pozitivnu energiju u prostoru, što je svakako najbolja preporuka za imati je zasađenu u kući, u nekoj saksiji, koju ćete staviti u ugao sobe ili na dasku prozora.

Vrlo je dobro i korisno pored svoje kuće uzgajati sedefil, naročito pred samim ulaznim vratima.  Staro je pravilo da se sedef posadi sa desne strane vrata zbog toga što je biljka tada u stanju da upije u sebe zavist odnosno loše vibracije kojim zrače pojedini posjetioci. U takvu skupinu spadaju svi oni pojedinci koji pate od nedostatka raspoloženja ili duhovne energije, čiji je pogled na život i stvarnost krajnje pesimističan ili su prepuni kompleksa i frustracija. A takvih je, priznat ćete, danas jako mnogo što je samo po sebi dovoljan razlog da ozbiljno prihvatite savjet o uzgajanju sedef trave pored svoje kuće.

Još jedan bitan detalj koji otkriva čudesno prifilaktičko svojstvo navedene biljke jeste podatak da čango vračevi, koji vladaju afričkom crnom magijom, jednom od najopasnijih pored vudua, mrze i nazivaju sedefil svojim najgorim neprijateljem. U kuću pored koje raste ova biljka, ili se nalazi na balkonu, ne prodiru njihove vradžbine poznate pod nazivom "nfoki". Također, vjeruje se da je jako poželjno imati sedef travu na balkonu, naročito ako živite u stanu, pošto nikada ne znate ko stanuje do vas, a ovo se pravilo posebno odnosi na familije sa malom djecom.

Mada se smatra najmoćnijom biljkom protiv negativne energije ona se također može udružiti sa bosiljkom i ružmarinom, za koje se također misli da imaju sličnu moć. Zbog toga se u ritualu metenja bolesnika sa buketom načinjenim od sedefeta, bosiljka i ružmarina izgovara molitva poznata pod imenom “Blagoslov tri trave”. Njena moć je da vam u toku devet dana pomogne u liječenju ili čišćenju tijela od negativne energije. Molitva glasi:

"Sedefilu, bosiljku i ružmarinu, od zemlje i svetog Boga u svim svojim vrlinama, nisu vas posijale ljudske ruke. Sedefilu, bosiljku i ružmarinu, zbog tajne koju vam je Bog udijelio, uklonite iz mog doma sve što je začarano, i donesite zdravlje ono kakvo je Bog dao. Sedefilu, bosiljku i ružmarinu, protjerajte svojim prvim dimom sve zle duhove."

Također, ova molitva služi za zaštitu doma od crne magije i zlih duhova te se izgovara na dva sveta dana, srijedom i petkom, i poznata je metoda prizivanja pozitivne energije.

Raif Esmerović
Na vrh Go down
 
Gdje ima sedef trave ima mira i kućnog berićeta
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑ :: ๑۩۞۩๑ BALKANSKA MAGIJA ๑۩۞۩๑-
Idi na: