๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑


 
HomeTražiRegistracijaLogin

 

 Uz pomoć svijeće otkrijte i zaštitite se od zla

Go down 
AutorPoruka
Donaton
Admin
Donaton

Broj komentara : 4041
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

Uz pomoć svijeće otkrijte i zaštitite se od zla Empty
KomentarNaslov komentara: Uz pomoć svijeće otkrijte i zaštitite se od zla   Uz pomoć svijeće otkrijte i zaštitite se od zla Icon_minitimeMon Nov 09, 2020 1:53 pm

Upotreba svijeća u religiji i magiji poznata je od davnina i temelji se na tvrdnji kako je svijeća “vatra u malom” odnosno kroz nju poprima svoju svetu i mističnu moć. Pošto se pakao opisuje kao mjesto gdje stalno gori oganj, stekla se spoznaja da se zli duhovi ne plaše obične vatre, zapaljene u kaminu ili peći, nego samo one koja izlazi iz svijeće. Zašto je tako možda najbolje kazuje staro bosansko vjerovanje po kojem se džini i šejtani, odnosno demoni, plaše i užasavaju voska a koji samoj vatri daje tu profilaktičku sposobnost i čini je svetom. Osim toga paljenje svijeće je alhemijski proces pretvaranja materije u duh, stoga dok polagano izgara obično se čuje pucketanje, osjeti se dim, i u nekom momentu počinje da "suzi".

Povezanost svjetlosti svijeće sa nadnaravnim svijetom najbolje se može dočarati ako predočimo neka saznanja iz oblasti spiritualizma. Naime, bude li tokom spiritističke seanse plamen svijeće izdužen i visok otkriva prisutnost duha. Plavičast plamen pak ukazuje da se u neposrednoj blizini sudionika nalazi dobronamjerni duh. No, niti jedan nevidljivi entitet ne može ništa učiniti protiv ljudi dok svjetlost obasjava prostoriju. Također, tradicionalno se vjeruje u mnogim kulturama kako svijeće zapaljenje pri rođenju djeteta, vjenčanju ili smrti drže zle duhove na distanci. U Irskoj egzistira običaj da se oko umrle osobe u krug poreda dvanaest svijeći, kako bi se pokojnikova duša zaštitila od zlih sila. Opisana tradicija se temelji na arhaičnom uvjerenju da demoni i duhovi ne mogu ući u krug sačinjen od zapaljenih svijeća. U Rumuniji se voštanica pali petkom navečer kako bi njena svjetlost otjerala đavola od kuće.

Malo je poznato kako su svijeće, ali ne one parafinske koje se mogu kupiti po marketima, nego isključivo voštane, idealan provodnik energije i pokazatelj vitalne snage čovjeka. Naime, ukoliko svijeća koju ste zapalili gori živim i svjetlim plamenom to jasno pokazuje da ste osoba dobrih namjera, imate vjeru u Boga, te je vaše tijelo obavijeno blagotvornom energijom. Međutim, ako svijeća pri gorenju pucketa, posebno jačim zvukom, znači da ste pod uplivom neprijateljskog djelovanja odnosno pod negativnom energijom. Bude li svijeća ispuštala dim i gorila tamnim plamenom onda otkriva da je on koji ju je zapalio pod grijehom ili proklestvom.

Kao što može detektirati zlo svijeća isto tako može i pomoći da se ono otkloni ili udalji od čovjeka. Važno je znati kad palimo svijeću da moramo precizno znati kome je ili čemu namjenjujemo, pošto se tako direktno obraćamo cilju i želji. Kod Rumuna, primjerice, za zdravlje neke osobe  svijeća se pali pored ikone Isusa Krista govoreći: "Palim ovu svijeću za zdravlje svog djeteta...", navodeći njegovo ili njezino ime, kako bi kroz jasno izraženu želju svijeća poslužila kao prijemnik koji će je pretvoriti u stvarnost.

Upotreba svijeća poznata je i u crnoj magiji. Kod rumunjskog naroda ona svijeća koja je gorjela iznad mrtvaca obavezno se čuva i opere u vodi koja potom može, po kazivanju tomošnjih baba vračara, zamjeniti mrtvačku vodu. Isto tako, kada se želi nauditi neprijatelju zapali se pored rijeke naopako okrenuta svijeća i ugasi u vodi govoreći: "Kako se gasi ova svijeća, tako se gasi sreća i život te i te osobe!". U ostalim primjerima čaranja protiv dušmana kupe se tri svijeće koje se zapale pored ikone. Nakon toga treba kleknuti na pod, sagnuti se i tući brojanicom dok se svijeće potpuno ne otope. Vjeruje se da ova čarka ili proklestvo pada na neprijatelja i njegovu djecu, čineći ih siromašnima i nesretnim. Još jedna vradžbina iz rumunskog folklora usmjerena protiv suparnika ili dušmana navodi kako treba nabaviti veliku svijeću, koja se zapali naopako okrenuta i u tom položaju ostavi da gori, odnosno da kaplje, u crkvi, prve nedjelje mladog Mjeseca. Dok svijeća izgara, vosak će kapati na crkveni pod, baš kao što će se topiti i nestajati sva sreća kod one osobe na koju se čara. Postoji još jedna verzija ovoga magijskog rada a izvodi se tako da se pokupi voska sa poda crkve od kojeg se napravi svijeća a kao fitilj treba koristiti niti koje su pri tkanju platna pale na pod. Tako uobličena svijeća se zapali u crkvu i namjeni na propast svoga neprijatelja.

Protiv ovakvih i sličnih mađijanja, kao i da biste izbjegli nesreću, trebate ugasiti i upaliti svijeću devet puta zaredom, ponavljajući svaki put sljedeću čarobnu formulu:

ABRACADABRA
ABRACADAB
ABRACAD
ABRA
AB


Praktični rad sa svijećama


Na svu sreću danas imamo mogućnost da u skoro svakom supermarketu nabavimo svijeće u boji. Osim što izgledaju lijepo i dekorativno svaka boja svijeće ima i svoju ezoterijsku simboliku:

- Bijela: istina, čistoća;
- Crvena: ljubav, zdravlje, seks, snaga, ;
- Zelena: novac, sreća, plodnost;
- Crna: neprijateljstvo, zlo, negativnost, zbunjenost;
- Smeđa: neutralnost, nesigurnost, oklijevanje;
- Ružičasta: ljubav, moral, čast;
- Narandžasta: privlačnost, stimulacija;
- Zelenkasto žuta: ljubomora, manija, nesloga;
- Siva: neutralnost, negativnost, inercija;
- Svijetloplava: mir, strpljenje, zdravlje;
- Tamnoplava: depresija, hir.

Nakon odabira boje, koju rezultira cilj tojest naša želja, svijeću treba namazati s maslinovim uljem, počevši od sredine pa prema oba kraja. Dok to radite potrebno je da razmišljate o onome šta želite da se dogodi ili da postignete. Čim zapalite svijeću sjednite i krenite meditirati o svojoj želji a zatim izgovoriti magičnu formulu. Ne preporučuje se upotreba dugog teksta, već da vrlo kratko,  svojim riječima, izgovorite ono čemu težite. Ovdje se prvenstveno radi o snazi volje i pozitivnog razmišljanja, kao i pokretanju kreativne ili nadahnute vizualizacije. Recimo da želite privući pažnju određene osobe. Za tu nakanu možemo koristiti crvenu, narandžastu ili ružičastu svijeću. Magična formula treba biti sažeta u jednostavnoj rečenici poput ove: ŽELIM DA U MENE GLEDAŠ I SA MNOM RAZGOVARAŠ! Dok je ponavljamo naše oči su zatvorene a u mislima si pokušavamo predočiti lice željene osobe koja gleda u nas i sa osmijehom otvara usta, nešto nam kazuje.

Svaki ritual sa svijećama treba započeti u vrijeme mladog Mjeseca i završiti do uštapa, kako bi se na taj način energija misli podigla i transformisala te polučila željeni uspjeh.


Proricanje sa svijećama

Da biste uživali u sreću i miru u novom domu prva stvar koju trebate učiniti prilikom useljenja jeste zapaliti novu svijeću i pustiti je da izgori do kraja.

Uoči velikog praznika treba u svakoj sobi zapaliti smeđu svijeću koja tako privlači blagostanje u kuću i protjeruje iz nje zle duhove.

Mirisna svijeća od lovora koja potpuno izgori priziva sreću u familiju i novac u džepu.

Ako želite imati sreće ubijte moljca koji leti oko zapaljene svijeće.

Ko zapali svijeću na vatri kamina ili peći, može se oprostiti od novca ili bogatstva.

Da biste sebi privukli novac, upalite zelenu svijeću u noći mladog Mjeseca.

Ako neudata djevojka ili žena u snu vide dvije svijeće, to znači da će uskoro stupiti u brak.

Svijeća može da prorekne i nepovoljna dešavanja poput slučaja ako vam svijeća padne na zemlju ili pod te se prelomi na dva dijela što je znak da će se vaši problemi udvostručiti.

Bez sreće se na duži ili kraći period može ostati ukoliko se pogledate u ogledalo osvjetljeno svijećama.

Ne valja nipošto zaspati pored upaljene svijeće jer to priziva nesreću.

Svijeća koja se ugasi sama od sebe, a da ne puše, predviđa skorašnju smrt u familiji.

Kada rastopljeni vosak teče niz svijeću i pri dnu se formira u spiralu to je znak smrti osobe koja se nalazi u njenoj blizini.

Vjeruje se da zapaljena svijeća na prozoru osigurava sretan povratak voljene osobe kući.

Da biste uživali u dugom i sretnom braku na dan vjenčanja morate zapaliti bijelu svijeću.

Kažu da zapaljena svijeća ružičaste boje na Valentinovo donosi istinsku ljubav u vaš život.

Svijeća koja se iznanada ugasila tokom svadbene ceremonije predviđa kratak i nesretan brak.

U Velikoj Britaniji postoji ljubavna čarolija sa kojom se doziva voljena osoba sebi a izvodi se tako što se tačno u ponoć zabodu dvije igle na sredinu  crvene svijeće. Kad se istopi do dijela gdje se nalaze igle željena osoba će doći.

Da biste testirali vjernost voljene osobe, zapalite svijeću vani, blizu njegove kuće. Ako plamen svijeće gori prema vama ili domu vašeg partnera, to znači da vam je vjeran. Ako se to ne dogodi, voljena osoba vas vara.

Raif Esmerović
Na vrh Go down
 
Uz pomoć svijeće otkrijte i zaštitite se od zla
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
๑۩۞۩๑ A N Z O T I K A ๑۩۞۩๑ :: ๑۩۞۩๑ BALKANSKA MAGIJA ๑۩۞۩๑-
Idi na: