Donaton Admin
Broj komentara : 4582 Join date : 2013-02-15 Mjesto : The pen is mightier than the sword!
| Naslov komentara: ŠTA SE RADI NA MLADI PETAK Sun Feb 04, 2024 5:59 pm | |
| Prvi petak koji dođe nakon mjesečeve mijene naziva se mladi petak. O njemu, kao i o mladoj nedjelji, u našem narodu postoji na desetine magijskih vjerovanja. Navodno, od sviju dana u mjesecu najviše se čara i baje na mladi petak i to u zoru ili prije sunčeva izlaska. Kada kome treba zapis od hodže za zdravlje i napredak kuće ide po njega mladim petkom. Ako treba nekoga opčiniti i zavesti onda se na mladi petak tajno propusti između dva ljubavna zapisa, koja se nakon toga spoje. PRIZIVANJE SREĆE I NOVCA
Na mladi petak dobro je skinuti se na golo i pomokriti na tri strane te reći: Kako god ovaj Mjesec mlad bio, tako se moja sreća pomladila! Na mladi petak poprska se novčanik sa malo mokraće govoreći: Kako ja ne mogao biti bez pišanja, tako ovaj novčanik ne mogao biti bez puno para! LJUBAVNA ČARANJANa mladi petak uzme se bijeli grah i po tri vlasi sa jednog i drugog pazuha i između nogu (stidne dlake), skine se na golo pa se tako baci grah i ovih devet vlasi u vatru i kaže : “Kako ovaj grah pucketo , tako i ona ( on ) za mnom pucketala.” Ako je momak zavolio curu a ona za njega i ne haje neka stane gol pod odžak i imenom zazove djevojku koju voli i onda mu se ona na vratima javi. Tako neka uradi uoči mladoga petka. Da momak bude sretan u ljubavi i brzo se oženi on na mladi petak prije izlaska Sunca izađe u dvorište, neka se tamo skine do gola tijela i kaže: “Kako god ja ovdje gol stajao i širom po nebu gledao, tako širom djevojke za mnom gledale!” Onda neka se okrene i uhvati za mošnje pa neka kaže: “Kako god moja jaja bila tvrda, tako i moja žena bila dobra gazdarica!” Cijeli tekst pročitajte na ovom linku: https://esmerovic.com/sta-se-radi-na-mladi-petak/ | |
|